Tillverkning av beslag

Nu börjar våra utejobb ta mer plats, men vi har fortfarande en hel del beslag kvar att tillverka. Här nedan syns stora fästjärn, till de runda plastpontoner som har diameter på 50 cm. De tillverkas av plattjärn, vilka kapas i rätt längd, stansar två hål i varje ände, slipar av hörnen på ena änden, böjer i halvcirkel samt vrider en ände.
 
Jag lyssnade på P1 som vanligt när jag stod och jobbade häromdagen, och påmindes än en gång om vikten av att vi har en egen industri i Sverige. Vi håller med om att det känns angeläget att kunskap, konstruktion, design, skapande, tillverkning, arbetsmetoder och arbetsmiljöregler får fortsätta användas inom vårt land. Det kan inte bara vara pengar som styr, att det kanske är billigare att tillverka på andra sidan jordklotet, men till vilket pris? Till vilken kostnad för miljön? Vi känner stolthet över varje beslag vi gör, vi vet hur det är gjort och att det är gjort av personer som tycker om sitt jobb och som har drägliga villkor. (nämligen vi själva). Ändå är det inte orimligt dyrt, men ja, lite dyrare än om vi hade köpt det från utlandet där de har billigare arbetskraft. Tänk också efter, priset ÄR beroende av framställningskostnader, men man får kanske inte heller riktigt bra produkter som tillverkats under bra förhållanden till ett väldigt lågt pris. Det kostar att tillverka, det kostar med arbetskraft, och materialet kostar. Kan det inte få göra det?
 
Här håller vi på med båtringar som tillverkas av en fransk träskruv, en ring från en fjäder som pressats plan, och en liten halvögla.
När de här sakerna är klara lämnas de in för varmgalvanisering hos en firma i Älta. Känslan av att själv ha tillverkat de här sakerna och sen få sätta dem på bryggan man bygger är: stolthet!