11,3 meter träbetong på Värmdö

Här skulle vi byta ut en gammal brygga, som tills vidare ligger kvar bredvid den nya. Den nya bryggan har det speciella måttet 11,3 meter, det är inga problem för oss att anpassa bryggans längd. Utrustad med fyra träpollare och fyra metallpollare. Vi lade också i en boj, den röda.
Här har vi byggt ett enklare landfäste. Bryggan har istället för landgångsupphängningar i land en koppling på bryggans kortsida, sen vilar den på hjul på land. Såvitt vi vet så är gamla bryggan till salu för den som är intresserad.

Det är hög tid att se över dina förankringar till bryggan

Det är lätt att underskatta betydelsen av förankringarna till bryggan. Att kättingarna inte är av, och att de är tillräckligt sträckta är a och o för att själva bryggan ska hålla. Ibland går en brygga sönder ordentligt, och då beror det oftast på att någon förankring har gått av. Det kan också hända att den börjar gå sönder litegrann, och ju tidigare man upptäcker en skadad förankring, desto bättre, och desto billigare att åtgärda.
Den här gick sönder ordentligt, men går att laga.
Själva träbetongbryggan är inte så hållbar i sig själv, det kan man se när man bygger ihop en lång brygga när det blåser. Då slingrar den sig ganska mycket, och det är då stora påfrestningar på alla infästningar. Sen ser man när den är förankrad med kättingar på rätt avstånd att den ligger still på ett helt annat sätt.