Vårt virke

Vi tar vårt virke från en leverantör i norra Sverige, som vi samarbetat med i många år. Vi är måna om att få virke med kvalitet, men som alltid är det också en fråga om avvägningen mot priset. Trä är ett levande material, och alla bitar kan inte vara lika fina.

Om man tittar på vårt virke ser man att årsringarna ligger tätt, och att det är virke nära kärnan. Vi brukar räkna ut vårt virkesbehov redan på hösten, och göra vår beställning redan då. Då kan vår leverantör ta god tid på sig att hitta det virke som passar bäst till oss, det är alltså i princip handutvalda partier av senvuxen furu från norra Sverige.

Vår leverantör impregnerar virket, och impregneringsprocessen kontrolleras två gånger per år i oannonserade kontroller från SP. Vi använder NTR-A impregernat virke, som är den bästa klassen för virke vid och under vatten.

Det har hänt att vi fått erbjudanden om att köpa virke till mycket bra pris, om det är varierande kvalitet. Det tackar vi nej till, då vi vill erbjuda hög kvalitet på virket i våra produkter. Men, tummar vi inte på kvaliteten, så kan vi inte alltid köpa till lägsta pris, och därför inte heller sälja till lägsta pris.

Många gånger försöker tillverkare minska på dimensioner lite här och där för att kunna erbjuda ett konkurrenskraftigare pris på sin produkt, men vi vill inte göra det.

Vad händer dessa dagar?

Nu bygger vi för fullt och lägger ut bryggor, samt levererar en del lättare bryggor från verkstaden. Vi har fraktat ut 9 st badbryggor till en kommun i södra Sverige, levererat en arbetsflotte till Nynäshamnsområdet, samt en kajakbrygga till Lysekil.

Vidare har vi leverat en träinklädd brygga till mellanskärgården, och för tillfället håller vi på med ett större projekt med både träbetong och helbetongbryggor (över 100 meter) i södra Stockholm. Bilder saknas tyvärr för tillfället pga lite överföringssvårigheter, och brist på tid att avhjälpa det hela, men det kommer.

Till sist har vi också fått rycka ut på ett akut läge, då en stor brygga med bommar i Mälaren hade slitit sig och låg mot en inre fast brygga.....

Det finns schacklar, .... och så finns det schacklar

Det trodde ni inte, eller hur? Vi har haft stora problem med kvaliteten på inköpta schacklar. Vi har några bra leverantörer sedan flera år, men sakta märker vi att det görs avkall på kvaliteten.Detta är 3 st 16 mm varmgalvaniserade schackel, en håller måttet. Schackeln högst upp till vänster såldes som varmgalvaniserad. Vi ifrågasatte detta och lät företaget som galvaniserar våra produkter mäta galven. Det var elförzinkat... som är en helt annan process. Dessa fick vi lämna tillbaka.
Schackeln längst ner hade rätt galv, men fel mått. Angiven storlek på schackeln (här 16 mm) ska avse den raka skruven. Den kändes så glapp i gängorna så vi provmätte. 14,5 mm.....?? 14,5 mm runt om hela faktiskt, men den är 16 mm enligt tillverkaren.Se själv! Vi provade för skojs skull att skruva i en 16 mm "pinne" och den passade jättebra i gängorna. Kontaktade leverantören som kontaktade tillverkaren. Svar: Det blir för dyrt att göra 16 mm, det är det ingen som vill betala för så därför görs den 14,5 mm istället. ??. Så egentligen är det bara 8 dl mjölk i förpackningen men det står 1 liter på ?? Och leverantören sade, självklart tar vi tillbaka dem, men ingen annan har faktiskt klagat.
Nu ska ni veta att det är inte bara att skaffa nytt när man får en felleverans. För schackel tas hem containervis på beställning, den brukar komma på våren. Sen dröjer det kanske till nästa vår innan nästa last kommer, och har man otur är det mesta uppbokat redan när det anländer till Sverige.

Tack och lov har vi hittat schacklar som håller måttet både vad gäller storlek och galv (se den till höger). Den kommer från Norge, och vi får betala lite mer för den, men det är det värt.
Det här är en förklaring till varför vi inte alltid kan vara billigast, men vi jobbar hårt för att hålla bra kvalitet, och ex.vis inte sälja 16 mm schackel som bara är 14,5 mm och vars gängor är så dåliga att man skruvar sönder dem.