Vi försöker verkligen handla fairtrade!!

Vi på Timbobryggan blir väldigt upprörda över granskningar som visar att människor får arbeta under villkor som är oacceptabla, att de får utstå mycket som vi i Sverige aldrig skulle acceptera, samt att miljön förstörs, allt för att vi ska kunna köpa billiga varor.
 
Oftast finns det avtal om "code of conduct", miljöavtal och andra avtal som reglerar vad de anställda får ha för villkor. Men när granskningar görs så visar det många gånger att leverantören anser att de inte kan leva upp till dessa villkor, och därför tummar på dem ganska ordentligt. Det är INTE okej.
 
Jag tror ingen konsument tycker det är okej att människor förgiftas och förstör sina kroppar för livet när de framställer varor som vi ska köpa. Leverantörerna säger att bara priset avgör när vi ska köpa något, men jag är rätt säker på att de allra flesta konsumenter vill kunna förutsätta att det är schysst tillverkat, vi ska inte behöva efterfråga det.
 
Vi på Timbobryggan drar vårt strå till stacken så gott det går. Vi frågar oftare och oftare efter dessa aspekter när vi gör våra inköp. Nu senast var det arbetskläder och handskar. Vi kollar upp flera leverantörer och vad de har för policy i dessa frågor. Vi bedömer om det verkar vara ett seriöst engagemang eller något man mest uppger för att det ska verka bra.
 
Vi har frågat om kättingen vi köper. Den kommer från Kina, och det kan ju vara tveksamt hur förhållandena där är. Vår leverantör har en personlig, mångårig relation till den tillverkaren, som är ett litet familjeföretag. Vår leverantör har intygat att förhållandena där blir bättre och bättre, och att de är förhållandevis bra för att vara i Kina.
 
För övrigt köper vi så mycket vi kan svensktillverkat. Bommarna vi är återförsäljare för tillverkas i Sverige. Grunden till våra metallbeslag och badstegar tillverkas i Sverige. Virket växer och bearbetas i Sverige. Vi tillverkar personligen merparten av våra produkter, och då vet vi ju självklart att det är schysst tillverkat!! Vi tycker det är viktigt.
 
Men, vill vi inte stödja personer i andra länder, genom att ge dem arbetstillfällen? Självklart, men då ska de ha mycket bra arbetsmiljö och lön, och miljön ska skonas. Och då blir det inte lika billiga varor, men det är helt okej. Jag köper gärna importerat om jag VET att det är bra villkor där. Vidare har vi ju mycket arbetskraft i Sverige som behöver jobb, så vi borde ju kunna ha en stor inhemsk produktion och samtidigt gynna personer som behöver pengar och jobb. Särskilt i dessa tider då många flyr till Sverige.
 
Lite tankar inför helgen!!!! ha en bra helg önskar Ileana och Janne

Det här njuter vi av!!!!!

Jaaa, det var väl inte så märkvärdigt? Rätt fult faktiskt..... Men vi njuter av att ha plockat bort alla gjutformar som gjorde det stökigt på gården. Vi har rakat av marken som var full av oljepölar från gjutningen (ja det är miljövänlig olja).  Vi har städat undan allt onödigt, och så är vi redo för en ny fas i verksamheten, den efter gjutning :-).
Idag har vi också bytt däck. Det är ingen liten historia, men ska göras två gånger per år...... Vi har två bilar och en massa släp, så det blir många timmars jobb.

Och sen hann vi även svetsa lite spärrbrickor. Så här kan det se ut då. Lite muttrar som ska svetsas fast på brickor med hål i. De galvas efter detta, sen får man borra ur muttrarna efter galv, och sen sätts de på insidan av kopplingarna mellan badbryggorna. Det blir stadigare, och man kan byta hörnjärn/kopplingar utan att muttrarna på baksidan trillar loss.
 
Skön helg!!!

Omförankring och uppdatering av bryggor i Stavsnäs

De här två bryggorna hade nedfallna landgångar, de var lite trasiga och hängde på sköra kättingar. Det är bryggor i Stavsnäs som är till för skärgårdsbefolkningen, så att de kan lägga sina båtar någonstans när de kommer in till land.
Vi fick uppdraget att fixa till så de går att använda och inte ger sig av. De är inte så jättefint skick, men det blev i alla fall klart bättre nu!!!
Kommande vecka behöver vi jobba en del inne, vi har beslag som inte hunnits med att tillverka tidigare, vi ska lägga undan alla gjutformar samt reparera dem lite till nästa säsong. Vi ska bygga lite nya bryggor samt skriva en del offerter och uppdatera bokföringen. Sen blir det ytterligare leveranser :-).