Så här ser det ut när betongen blivit hård

På morgonen, när betongen haft några timmar på sig att stelna, tar vi bort sidorna på formarna. Sen lyfts pontonerna försiktigt till sin lagerplats.
Här förbereds formarna för en ny omgång gjutning. Formar och sidor rengörs och oljas in. Sen lägger vi på frigolit och här på bilden syns även en del armeringsnät som ska läggas runt frigoliten.
I morgon onsdag 27/9 är sista dagen vi gjuter betongpontoner, däremot behöver vi fortfarande gjuta ganska många betongstenar.

Helbetong, en till träinklädd i Stockholms skärgård

I år blev det flera helbetongpontoner, här är ytterligare en. Den fanns i vårt lager på Värmdö, så den gick med kranbil från oss på Värmdö till en kaj där den kunde sjösättas.
Det är så mäktigt när man är med och sjösätter en så här tung ponton. Här var det lite knivigt, för kranen kunde med nöd och näppe lyfta så långt ut att pontonen kom ner i vattnet. Kranbilen fick flyttas några gånger, och till sist gick det... man vill ju inte heller förstöra någon kaj........ men det var på en decimeter när.....
Här har den äntligen kommit i vattnet. Vi lägger på allt vi kan på bryggan, för här var det lång bogsering. Gripankarna som används vid förankringen hängs på bryggans sidor så att man sen kan fånga upp dem med båtens vinsch.
Så här blev det! Kunden hade redan ett trädäck längs strandlinjen, och bryggan kompletterar det alldeles utmärkt. Vi har klätt in den med trä och satt på lite knapar.

Gjutningen ungefär halvvägs

Så här ser det ut när vi har fyllt formarna med betongen och det ska stå och brinna ett tag.
Allt som allt har vi åtta pontonformar, och vi gjuter 4 dagar i veckan. Den här veckan och nästa, sen är vi klara att ta itu med höstens leveranser.

Helbetong, träinklädd, i Stockholms skärgård

I mitten av juli levererade vi den här bryggan. När vi sjösätter en bit ifrån så vill vi gärna lyfta på allt som går på bryggan. Här var det extra viktigt, för bil och släp kunde inte komma särskilt nära bryggans kommande plats.
Här håller vi på att ankra ut bryggan. Det orange repet är rep till förankringen av bryggan, och i fören hänger ett gripankare som ska sänkas ner på botten. Janne knyter fast repet i stenen. Just här hade vi också dubbla stenar utåt, dvs en sten och sen ytterligare en utanför den. 
Här är bryggan utankrad, dvs den har kommit på plats och nu återstår att färdigställa själva bryggan. Vi har börjat montera pollare och förbereda träinklädnaden.
Så här blev det. Bryggan är träinklädd, har pollare och en landgång med räcke på ena sidan.
Det är så bra när våra kunder är på plats under installationen, så att man kan stämma av att allt är till belåtenhet innan vi lämnar platsen. Det blev verkligen jättefint tycker vi!