Vi försöker verkligen handla fairtrade!!

Vi på Timbobryggan blir väldigt upprörda över granskningar som visar att människor får arbeta under villkor som är oacceptabla, att de får utstå mycket som vi i Sverige aldrig skulle acceptera, samt att miljön förstörs, allt för att vi ska kunna köpa billiga varor.
 
Oftast finns det avtal om "code of conduct", miljöavtal och andra avtal som reglerar vad de anställda får ha för villkor. Men när granskningar görs så visar det många gånger att leverantören anser att de inte kan leva upp till dessa villkor, och därför tummar på dem ganska ordentligt. Det är INTE okej.
 
Jag tror ingen konsument tycker det är okej att människor förgiftas och förstör sina kroppar för livet när de framställer varor som vi ska köpa. Leverantörerna säger att bara priset avgör när vi ska köpa något, men jag är rätt säker på att de allra flesta konsumenter vill kunna förutsätta att det är schysst tillverkat, vi ska inte behöva efterfråga det.
 
Vi på Timbobryggan drar vårt strå till stacken så gott det går. Vi frågar oftare och oftare efter dessa aspekter när vi gör våra inköp. Nu senast var det arbetskläder och handskar. Vi kollar upp flera leverantörer och vad de har för policy i dessa frågor. Vi bedömer om det verkar vara ett seriöst engagemang eller något man mest uppger för att det ska verka bra.
 
Vi har frågat om kättingen vi köper. Den kommer från Kina, och det kan ju vara tveksamt hur förhållandena där är. Vår leverantör har en personlig, mångårig relation till den tillverkaren, som är ett litet familjeföretag. Vår leverantör har intygat att förhållandena där blir bättre och bättre, och att de är förhållandevis bra för att vara i Kina.
 
För övrigt köper vi så mycket vi kan svensktillverkat. Bommarna vi är återförsäljare för tillverkas i Sverige. Grunden till våra metallbeslag och badstegar tillverkas i Sverige. Virket växer och bearbetas i Sverige. Vi tillverkar personligen merparten av våra produkter, och då vet vi ju självklart att det är schysst tillverkat!! Vi tycker det är viktigt.
 
Men, vill vi inte stödja personer i andra länder, genom att ge dem arbetstillfällen? Självklart, men då ska de ha mycket bra arbetsmiljö och lön, och miljön ska skonas. Och då blir det inte lika billiga varor, men det är helt okej. Jag köper gärna importerat om jag VET att det är bra villkor där. Vidare har vi ju mycket arbetskraft i Sverige som behöver jobb, så vi borde ju kunna ha en stor inhemsk produktion och samtidigt gynna personer som behöver pengar och jobb. Särskilt i dessa tider då många flyr till Sverige.
 
Lite tankar inför helgen!!!! ha en bra helg önskar Ileana och Janne