Vårt virke

Vi tar vårt virke från en leverantör i norra Sverige, som vi samarbetat med i många år. Vi är måna om att få virke med kvalitet, men som alltid är det också en fråga om avvägningen mot priset. Trä är ett levande material, och alla bitar kan inte vara lika fina.

Om man tittar på vårt virke ser man att årsringarna ligger tätt, och att det är virke nära kärnan. Vi brukar räkna ut vårt virkesbehov redan på hösten, och göra vår beställning redan då. Då kan vår leverantör ta god tid på sig att hitta det virke som passar bäst till oss, det är alltså i princip handutvalda partier av senvuxen furu från norra Sverige.

Vår leverantör impregnerar virket, och impregneringsprocessen kontrolleras två gånger per år i oannonserade kontroller från SP. Vi använder NTR-A impregernat virke, som är den bästa klassen för virke vid och under vatten.

Det har hänt att vi fått erbjudanden om att köpa virke till mycket bra pris, om det är varierande kvalitet. Det tackar vi nej till, då vi vill erbjuda hög kvalitet på virket i våra produkter. Men, tummar vi inte på kvaliteten, så kan vi inte alltid köpa till lägsta pris, och därför inte heller sälja till lägsta pris.

Många gånger försöker tillverkare minska på dimensioner lite här och där för att kunna erbjuda ett konkurrenskraftigare pris på sin produkt, men vi vill inte göra det.