Det finns schacklar, .... och så finns det schacklar

Det trodde ni inte, eller hur? Vi har haft stora problem med kvaliteten på inköpta schacklar. Vi har några bra leverantörer sedan flera år, men sakta märker vi att det görs avkall på kvaliteten.



Detta är 3 st 16 mm varmgalvaniserade schackel, en håller måttet. Schackeln högst upp till vänster såldes som varmgalvaniserad. Vi ifrågasatte detta och lät företaget som galvaniserar våra produkter mäta galven. Det var elförzinkat... som är en helt annan process. Dessa fick vi lämna tillbaka.
Schackeln längst ner hade rätt galv, men fel mått. Angiven storlek på schackeln (här 16 mm) ska avse den raka skruven. Den kändes så glapp i gängorna så vi provmätte. 14,5 mm.....?? 14,5 mm runt om hela faktiskt, men den är 16 mm enligt tillverkaren.



Se själv! Vi provade för skojs skull att skruva i en 16 mm "pinne" och den passade jättebra i gängorna. Kontaktade leverantören som kontaktade tillverkaren. Svar: Det blir för dyrt att göra 16 mm, det är det ingen som vill betala för så därför görs den 14,5 mm istället. ??. Så egentligen är det bara 8 dl mjölk i förpackningen men det står 1 liter på ?? Och leverantören sade, självklart tar vi tillbaka dem, men ingen annan har faktiskt klagat.
Nu ska ni veta att det är inte bara att skaffa nytt när man får en felleverans. För schackel tas hem containervis på beställning, den brukar komma på våren. Sen dröjer det kanske till nästa vår innan nästa last kommer, och har man otur är det mesta uppbokat redan när det anländer till Sverige.

Tack och lov har vi hittat schacklar som håller måttet både vad gäller storlek och galv (se den till höger). Den kommer från Norge, och vi får betala lite mer för den, men det är det värt.
Det här är en förklaring till varför vi inte alltid kan vara billigast, men vi jobbar hårt för att hålla bra kvalitet, och ex.vis inte sälja 16 mm schackel som bara är 14,5 mm och vars gängor är så dåliga att man skruvar sönder dem.